Křižák vlnovkový - Neoscona adianta (Walckenaer, 1802)

Výskyt: Křižák vlnovkový osídluje bylinná patra luk, mýtin, lesů i pobřežní vegetace středních a nižších poloh. Ačkoliv v jiných státech se jedná o běžný druh, v České republice se první zpráva o nalezení mláďat olomouckým arachnologem Ondřejem Machačem na jižní Moravě objevila až v červnu 2020. V červenci 2020 byli pak Radkem Šichem, Kryštofem Rücklem a Petrem Benešem sebráni a zdokumentováni dospělí jedinci. Popis: Hlavohruď je hnědožlutá s jedním podélným centrálním pruhem a pruhy postranními. Základní zabarvení oválného zadečku kolísá od žluté po hnědou a červenou. Podélný pruh zadní části je lemován bílými vlnkami s černým ohraničením. Na břišní straně jsou dva světlé pruhy. Nohy jsou světle hnědé s tmavým kroužkováním. Prsní štít je tmavý. Dospělá samice může dorůst asi 11 mm, samec 6,5 mm. Doba výskytu: Mláďata se objevují na jaře a dospělce nalezneme od léta do podzimu. Síť: Křižák vlnovkový tvoří středně velkou, hustou, pevnou síť asi do 1 m nad zemí. Na kořist většinou reaguje rychle, při slunných dnech pavouk rád číhá na centrálním políčku sítě. Miskovitý pavučinový úkryt na vegetaci je signálním vláknem spojen s centrálním políčkem sítě. Potrava: Živí se malým létavým hmyzem.


foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Radek Šich



foto: Radek Šich



foto: Radek Šich



foto: Radek Šich



foto: Radek Šich



foto: Radek Šich



foto: Radek Šich



foto: Radek Šich



foto: Aneta Hlavatá




© Araneidae-cz