Křižák smrkový - Gibbaranea omoeda (Thorell, 1870)

Výskyt: Křižáka smrkového najdeme ve smrčinách. Vyskytuje se v horách i středních polohách, ve vyšších nadmořských výškách je však zpravidla hojnější. Popis: Hlavohruď je hnědá s bílými chloupky. Celkové zbarvení je značně variabilní: Zadeček může mít světle žlutou, zelenou, zrzavou nebo černou barvu. Na zadečku má vždy dva ostřejší hrbolky. Nohy jsou hnědě kroužkované. Dospělá samice může dorůst asi 1 cm, samec 8 mm. Doba výskytu: Mimo zimní měsíce se můžeme sekat s dospělci i mláďaty po celý rok. Síť: Síť je hustá a nepříliš pevná. Pavouk zareaguje na kořist rychle. Signální vlákno, někdy nezřetelné, je spojeno s větvičkou, na které pavouk sedí a je zde perfektně maskován. Setkat se s křižákem smrkovým přes den není běžná záležitost, mláďata i dospělci jsou ale velmi aktivní v noci. Potrava: Křižák smrkový loví menší létavý hmyz.

Video zde


foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Kryštof Rückl



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Václav Kroc



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc




© Araneidae-cz