Křižák skvostný - Aculepeira ceropegia (Walckenaer, 1802)

Výskyt: Křižák skvostný je typickým druhem vlhkých i suchých luk, polí a lesních mýtin. Mláďata se nezřídka vyskytnou i v zahradách. Jedná se o poměrně hojný druh rozšířený na celém území ČR, a to v nižších, středních i vyšších polohách. Popis: Hlavohruď je dorsálně hustě porostlá světlými, stříbřitými chloupky. Sternum je tmavě hnědé až černé. Druh je charakteristický svým protáhlým zadečkem dorsálně se žlutobílou, nejčastěji černo-zlato mramorovaně ohraničenou kresbou připomínající dubový list. Nohy jsou světlé s tmavým kroužkováním. Dospělá samice může dorůst asi 14 mm, samec 9 mm. Doba výskytu: Mláďata se líhnou z vajíček od srpna a přezimují, dospělce nacházíme od května do srpna. Síť: Křižák skvostný staví větší síť asi do 1 metru nad zemí. Síť je pevná a pavouk na kořist většinou reaguje velmi brzo. Signální vlákno je spojeno s miskovitým úkrytem. Při slunných dnech ale pavouk rád sedí na centrálním poli sítě a číhá na kořist. Potrava: Loví především menší létavý hmyz, ale také motýly nebo saranče.

Video zde


foto: Karolina Rücklová



foto: Václav Kroc



foto: Jaroslav Vrána



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Václav Kroc



foto: Erik Šupák



foto: Erik Šupák



foto: Michal Halík



foto: Václav Kroc



foto: Juraj Ando



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Petr Dedek



foto: Kryštof Rückl



foto: Petr Beneš



foto: Michal Halík



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Pavel Mitro



foto: Pavel Mitro



foto: Aneta Hlavatá



foto: Aneta Hlavatá



foto: Aneta Hlavatá




© Araneidae-cz