Křižák keřový - Larinioides patagiatus (Clerck, 1757)

Výskyt: Křižák keřový se vyskytuje na loukách s keři, na bylinách poblíž vodních ploch a na mostech. Hojný je jen na vhodných místech. Vyskytuje se po celém území ČR včetně horských i teplejších oblastí. Popis: Hlavohruď je jednobarevně rezavá až hnědá s chloupky. Koláčovitý zadeček je světle žlutavý až rezavý většinou s tmavší širokou listovou kresbou, někdy je kresba černá nebo téměř zaniklá jen s příčnými nevýraznými proužky. Často najdeme i jedince s rezavou ploškou v první třetině tmavé kresby na zadečku. Nohy jsou kroužkované. Mají často světle rezavá až ohnivě rudá stehna, nicméně tento znak nelze považovat za determinační, jelikož křižák rákosní a křižák plachý mohou mít hlavohruď a stehna rezavé rovněž. Na rozdíl od těchto dvou takřka totožně vypadajících druhů má křižák keřový na tibii a metatarzu 4. páru nohou tmavý kroužek. Spolehlivá determinace je podle tvaru pohlavních orgánů. Dospělá samice může dorůst asi 11 mm, samec 7 mm. Doba výskytu: Dospělce můžeme najít s výjimkou zimních měsíců prakticky celoročně. Síť: Křižák keřový staví síť asi 1-2 metry nad zemí. Není moc pevná a oproti velikosti samotného křižáka je také veliká. Na kořist většinou pavouk útočí brzy, záleží ale na kvalitě sítě, křižák spoléhá spíše na noční lov. Signální vlákno je většinou zřetelné a je spojeno s úkrytem ze spletených bylin, listů křoví nebo z pavučinové podestýlky (na mostech). Na síti najdeme pavouka jen za slunného dne. Potrava: Křižák keřový loví hlavně mouchy a jiný létavý hmyz.


foto: Václav Kroc



foto: Karolina Rücklová



foto: Petr Beneš



foto: Václav Kroc



foto: Oto Zimmermann



foto: Oto Zimmermann



foto: Oto Zimmermann



foto: Oto Zimmermann



foto: Kryštof Rückl



foto: Václav Kroc



foto: Kryštof Rückl



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Barbora Mlnáříková



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Pavel Mitro




© Araneidae-cz