Křižák Sturmův - Araneus sturmi (Hahn, 1831)

Výskyt: Křižák Sturmův obývá lesy a jejich okraje, křoviny a remízky. Jedná se o poměrně hojný druh rozšířený po celém území ČR, a to v nižších, středních i vyšších polohách. Popis: Hlavohruď je světle hnědá. Zadeček je kulovitý, mírně zploštělý. Zbarvení nejčastěji oranžové, méně často červené nebo hnědé. Folium bývá světlejší než okraj zadečku a je bíle ohraničeno. Nohy jsou načervenalé, kroužkování není moc výrazné. Dospělá samice může dorůst asi 6 mm, samec 4 mm. Společně s křižákem trojtečným (A. triguttatus) byl dříve řazen do rodu Atea. Doba výskytu: Mláďata se líhnou na podzim a přezimují, dospělci se vyskytují od května do srpna. Síť: Křižák Sturmův tvoří malou méně pevnou síť na stromech zhruba od výšky 150 cm nad zemí. Na kořist většinou reaguje pomalu. Nestaví si úkryt, signální vlákno spojeno s místem, kde pavouk sedí. Na síti najdeme přes den pavouka vzácněji. Potrava: Křižák Sturmův se živí malým létavým hmyzem.

Video zde


foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Kryštof Rückl



foto: Petr Beneš



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Václav Kroc



foto: Kryštof Rückl



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová




© Araneidae-cz