Křižák příčnopruhý - Singa hamata (Clerck, 1757)

Výskyt: Křižák příčnopruhý obývá osvětlené suché i vlhké louky. Na vhodných místech je hojným druhem. Kromě horských oblastí je rozšířen po celém území ČR. Popis: Hlavohruď je tmavohnědá nebo černá. Křižák má protáhlý, vejčitý zadeček. Na okrajích jde podélně světlý pruh, dva tmavě fialové, červené nebo černé podélně jdoucí pruhy na dorsální straně jsou rozděleny centrálním světlým, běložlutým pruhem, ze kterého vybíhají příčné pásky zcela přerušující tmavé pruhy. Nohy jsou žlutohnědé s tmavým kroužkováním. Méně hojný křižák lesklý (Singa nitidula) nemá kroužky na stehnech 1. a 2. páru nohou a jeho příčné pásky na dorsální straně zadečku jen částečně přerušují tmavé pruhy. Dospělá samice může dorůst asi 8 mm, samec 4,5 mm. Doba výskytu: S dospělci se setkáváme od května do července, mláďata se líhnou během léta a přezimují. Síť: Staví malou, méně pevnou síť asi do 60 cm nad zemí. Na kořist reaguje většinou brzy. Nejčastěji si staví tunelovitý úkryt ze spletených okrajů listu trávy, běžně se ale také ukrývá v uschlých květenstvích vratiče. Signální vlákno a úkryt ale někdy chybí. Při slunných dnech pavouk rád sedí na centrálním políčku sítě a číhá na kořist. Potrava: Loví především menší létavý hmyz.


foto: Petr Beneš



foto: Kryštof Rückl



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl




© Araneidae-cz