Křižák rákosní - Larinioides cornutus (Clerck, 1757)

Výskyt: Křižák rákosní se vyskytuje převážně na vegetaci mokřadních biotopů. V České republice se považuje za vzácný druh. Popis: Hlavohruď je hustě porostlá bílými až žlutohnědými chloupky. Celkové zbarvení je nejčastěji bílé, méně často béžové či červenohnědé. Zadeček je koláčovitý, na předním okraji hřbetní strany má párovou podkovovitou skrvrnu, mezi oběma je centrálně třetí. Folium tvoří černá kresba přerušovaná bílými proužky. Nohy jsou zřetelně tmavě kroužkované. Křižáka rákosního můžeme snadno zaměnit s křižákem plachým - Larinioides suspicax (O. Pickard-Cambridge, 1876), který je v ČR hojnější. Uvádí se, že křižák rákosní se v ČR vyskytuje spíše v horských oblastech blízko hranic s Německem, zatímco křižák plachý je hojným druhem ve středních a nižších polohách. V Německu je prý křižák rákosní naopak hojný a křižák plachý vzácný. Dříve oba pavouci tvořili jediný druh. Determinace je možná dle tvaru a uspořádání pohlavních orgánů. Dospělá samice může dorůst asi 12 mm, samec 8 mm. Doba výskytu: Dospělé pavouky můžeme s výjimkou zimních měsíců najít prakticky po celý rok. Síť: Křižák rákosní staví síť asi 1 metr nad zemí. Síť není moc pevná a pavouk spoléhá především na noční lov. Na kořist většinou útočí brzy. Signální vlákno není vždy rozpoznatelné, je spojeno s úkrytem ze spletených listů nebo klasu trávy. Na síti najdeme přes den pavouka při slunném dni. Potrava: Křižák rákosní loví hlavně menší mouchy a motýly.


foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl




© Araneidae-cz