Křižák dvouhrbý - Gibbaranea bituberculata (Walckenaer, 1802)

Výskyt: Křižáka dvouhrbého najdeme na nízké vegetaci na polootevřených prostranstvích. Vyskytuje se na loukách, stepích a vřesovištích v nižších a středních polohách, jedná se o teplomilného pavouka. Na vhodných místech je hojným druhem. Popis: Hlavohruď je hnědá se světlými chloupky. Celkové zbarvení je variabilní - zadeček může mít světle béžovou, hnědou, oranžovou až skoro černou barvu. Na zadečku má vždy dva ostřejší hrbolky, které směřují výrazně do stran. Nohy jsou hnědě kroužkované. Dospělá samice může dorůst asi 1 cm, samec 6 mm. Doba výskytu: Mláďata najdeme od léta do podzimu, dospělé jedince od dubna do začátku července. Síť: Křižák dvouhrbý staví své sítě na nižší bylinné vegetaci, vzácněji i na keřích a stromcích. Síť je hustá a docela pevná, bývá velmi často postavena horizontálně. Pavouk zareaguje na kořist rychle. Na síti jej najdeme ve dne velmi často, mimo síť se zdržuje jen při vyrušení nebo nepřízni počasí. Signální vlákno většinou nebývá patrné, úkryt ze spleteného listu je vzácný, častěji číhá volně na listu či větvičce. Potrava: Křižák dvouhrbý loví hlavně menší létavý hmyz.

Video zde


foto: Václav Kroc



foto: Juraj Ando



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Juraj Ando



foto: Juraj Ando



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Jiří Szekeres



foto: Jiří Szekeres



foto: Oto Zimmermann



foto: Oto Zimmermann



foto: Oto Zimmermann



foto: Petr Beneš



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Oto Zimmermann



foto: Pavel Mitro



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš



foto: Petr Beneš




© Araneidae-cz