Křižák Nordmannův - Araneus nordmanni (Thorell, 1870)

Výskyt: Křižák Nordmannův obývá horské smrčiny a jejich okraje. V ČR je doložen z Krkonoš, Šumavy a Krušných hor. Na vhodných místech se dá pokládat za častý druh. Popis: Hlavohruď je hnědá. Zadeček se ke konci zužuje a má párový hrbolek vpředu na dorsální straně. Hrbolky a hlavohruď spojuje černý pruh, uprostřed kterého je světlá skvrna. Folium je černé a je světle šedě, žlutě, zeleně nebo bíle lemované. Toto zbarvení souvisí s podkladem, kde se křižák ukrývá (např. zelená varianta na lišejníku). Nohy jsou výrazně černě kroužkované. Dospělá samice může dorůst asi 13 mm, samec 7 mm. Doba výskytu: Dospělce můžeme najít od července do září. Přezimuje pravděpodobně kokon a za rok i mláďata. Síť: Křižák Nordmannův staví větší síť v různých výškách (u země i v korunách stromů) nejčastěji mezi větvemi smrků. Síť je hustá a pevná a pavouk na kořist útočí brzy. Většinou číhá na centrálním políčku sítě. Při horším počasí sedí na větvičce spojen se sítí signálním vláknem. Úkryt si nestaví, pod sebou vytváří pouze pavučinovou podestýlku. Potrava: Potravou křižáka Nordmannova jsou mouchy a jiný lesní létavý hmyz.

Video zde


foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Karolina Rücklová



foto: Kryštof Rückl



foto: Kryštof Rückl



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Kryštof Rückl



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc



foto: Václav Kroc




© Araneidae-cz